خانه » آموزشی-تحصیلی » المپیاد فیزیک
28 شهریور 1400

المپیاد فیزیک

المپیاد فیزیک یک رقابت دانش‌آموزی است که هدف اصلی آن توجه ویژه مدارس و دانش‌آموزان به آموزش فیزیک و مقایسه‌ی دانش‌ فیزیک دانش‌آموزان نخبه کشورهای مختلف با یکدیگر است. این رقابت در چهار مرحله برگزار می‌گردد.

مرحله اول:

این مرحله یک آزمون سه ساعته شامل 30-22 سوال تستی و 10-3 سوال پاسخ کوتاه است که معمولا در بهمن‌ماه هر سال به‌صورت استانی برگزار می‌شود. نتایج این مرحله معمولا در فروردین سال بعد اعلام می‌شود و برگزیدگان آن مجوز شرکت در مرحله دوم را می‌یابند. منابع این مرحله دروس فیزیک متوسطه دوم است. برای موفقیت در این آزمون، دانش‌آموزان باید علاوه بر کتاب‌های درسی فیزیک به مباحث کاربردی دروس ریاضی دوره متوسطه دوم  تسلط داشته باشند.

مرحله دوم:

این مرحله که معمولا در اردیبهشت ماه هرسال به‌صورت کشوری برگزارمی‌شود، در بردارنده حدود 10-7 سوال تشریحی و یک سوال عملی است. آزمون عملی شامل یک سوال آزمایشگاهی 45 دقیقه‌ای است. پس از آن، آزمون تشریحی به مدت حدود  3 ساعت برگزار می‌شود. برای موفقیت در این مرحله، دانش‌آموز علاوه بر کتاب‌های فیزیک و ریاضی دوره متوسطه، باید کتاب‌های فیزیک پایه و ریاضی دانشگاهی را هم مطالعه نمایند.

مرحله سوم:

حدود 40  نفر برگزیده مرحله دوم به مرحله سوم تابستانه راه می‌یابند. قبل از برگزاری آزمون این مرحله، دانش‌آموزان به‌مدت حدود 8  هفته (تیرماه و مردادماه) در دو بخش تئوری و عملی و تحت نظر اساتید برجسته آموزش پیشرفته می‌بینند. مباحث اصلی این دوره مکانیک تحلیلی، مبانی الکترومغناطیس، نسبیت خاص، ترمودینامیک و فیزیک آزمایشگاهی است. در این مدت چندین آزمون در بخش‌های تئوری و آزمایشگاهی برگزار می‌شود. حدود 60% از نمره کل دانش‌آموزان به مباحث تئوری و حدود 40% از آن به مباحث آزمایشگاهی اختصاص دارد. در پایان به 10 نفر اول  این دوره مدال طلای کشوری و به نفرات بعدی مدال‌های نقره و برنز اهدا می‌گردد. 10 نفر دارنده مدال طلای کشوری از امتیاز انتخاب رشته و دانشگاه مورد علاقه‌شان بدون نیاز به شرکت در کنکور سراسری بهره‌مند می‌شوند.

مرحله چهارم:

برگزیدگان مدال طلای کشوری پس از گذراندن یک دوره آموزشی پیشرفته در باشگاه دانش پژوهان جوان مورد سنجش قرار می‌گیرند و حدود 5 نفر از آنان به آزمون المپیاد جهانی فیزیک اعزام می‌گردند.

اهداف آزمون المپیاد فیزیک:

  • آشنایی عمیق‌تر دانش‌آموزان با پدیده‌های فیزیکی و علت وقوع آنها
  • شناسایی و پرورش استعداد دانش‌آموزان علاقه‌مند به فیزیک
  • انگیزه‌بخشی به دانش‌آموزان و معلمان علاقه‌مند به فیزیک و ایجاد پویایی در محیط مدارس
  • تقویت اعتماد به نفس در دانش‌آموزان از دریچه شرکت در آزمون‌های ملی و بین‌المللی

دیدگاهتان را بنویسید